Ik vrees dat we -door alle heisa omtrent onze social distancing- iets over het hoofd gezien hebben… Afgelopen week was het namelijk de week van de diëtist. Met dit jaar als thema ‘De eerste 1000 dagen’. Zegt het jou weining? Wel hieronder geef ik graag jullie graag wat achtergrond info omtrent deze eerste 1000 dagen. Op deze manier weet je wat dit betekent, maar ook hoe je hiermee actief aan de slag kan gaan!
De eerste 1000 dagen gaat namelijk over de voeding van jouw kleintje vanaf conceptie tot 2 jaar na de geboorte. Wist je dat je kleintje een reuze-groeispurt doormaakt tijdens deze eerste 1000 dagen. Even op een rij:
In je buik:
- Worden de hersenen gevormd
- Worden alle organen gevormd
- Start de ontwikkeling van het spijsverteringsstelsel en het imuunsysteem.
Na de geboorte:
- In de eerste twee levensjaren groeit jouw baby met 50% in lengte
- De groei van het centraal zenuwstelsel verdubbelt zich gedurende het eerste levensjaar
- Spijsverteringsstelsel, organen en immuunsysteem ontwikkelen zich verder
Aangezien er heel wat info te geven is en ik jullie niet wil overspoelen met teveel weetjes en tips, start ik (in dit artikel) met de eerste stap. De voeding van de mama voor de conceptie. Wist je dat jouw voeding een invloed kan hebben op de genen van jouw kleintje? Aan de genen zelf kan je niets wijzigen, maar genen kunnen wel op een andere manier afgelezen worden. Het is als een soort schakelaar die jij aan of uit zet. Een bekend, doch extreem, voorbeeld is de Hongerwinter in Nederland aan het eind van de Tweede Wereldoorlog (eind 1944). Er was niet genoeg eten en het voedingspatroon van de bevolking bestond voornamelijk uit aardappelen en brood. De bevolking kreeg hierdoor vaak minder dan 500 kcal per dag binnen. De baby’s die vlak na deze ‘hongerwinter’ geboren werden, hadden vaker overgewicht, type 2 diabetes, schizofrenie. Wat als je als mama weet dat je effectief iets kan doen aan de gezondheid van je kleintje door zelf goed met voeding om te gaan? Dan doe je dat gewoon, toch?
Wat kan je doen voor de conceptie? Eet gezond en beweeg! Hierbij enkele tips die jou hierbij kunnen helpen:
- Eet min 1 x per week peulvruchten
- Eet 15 gram ongezouten noten per dag
- Consumeer dagelijks minimaal 200 gram groenten
- Eet dagelijks minimaal 2 porties fruit
- Eet wekelijks een portie vis
- Consumeer zuivelproducten (300 ml dagelijks)
- Drink geen alcohol!
- Beweeg iedere dag een half uurtje en zet dagelijks 10 000 stappen.
Mag je al geen alcohol meer drinken voor de bevruchting? Er bestaat weinig studies die hier onderzoek naar deden. Echter zijn er wel enkele studies die aanwezen dat een alcoholconsumptie van (1-7 glazen per week) de kans verhoogt dat de baby komt te overlijden nog voor de bevalling. Niet alle studies wezen in deze richting. Als we door weinig tot geen alcohol meer te drinken ons kleintje kunnen helpen, dan doen we dat graag.
Daarnaast is het belangrijk om te starten met een gezond gewicht. Onderzoek wijst namelijk uit dat een gezond gewicht belangrijk is als jij en je partner een kinderwens hebben. Lukt dit niet? Laat je dan eerst begeleiden door een diëtist.
Begin op tijd met het innemen van de juiste supplementen. De kans dat jouw kleintje geboren wordt met een open ruggetje verkleint indien je dagelijks 400 µg foliumzuur inneemt. Deze dien je in te nemen 4 weken voor de bevruchting én zeker blijven doornemen tot de 10e week van jouw zwangerschap. Je kan deze gerust verder innemen tot het einde van de zwangerschap. Een belangrijk verschil tussen foliumzuur uit supplementen en folaat uit voeding is dat foliumzuur (uit supplementen) een hogere biobeschikbaarheid heeft. Dit betekent dat deze uit supplementen beter opgenomen wordt door jouw lichaam en dus effectiever gaat werken.
Hierbij alvast het eerste deel, de volgende keer post ik meer over jouw voedingspatroon tijdens de zwangerschap én dan als laatste nog een post i.v.m. de voeding voor jouw kleintje. Tot de volgende?
Meer info? Lees zeker het boek I’m a foodie: Zwanger. Van onze Nederlandse collega’s. Ik ben fan!