Deel 2: De eerste 1000 dagen

Zoals in mijn vorige post beschreven werd, was het afgelopen week de week van de diëtist. Dit jaar was het thema ‘De eerste 1000 dagen’. Weet je niet waar dit over gaat? Lees dan zeker mijn post van zondag, daar staat alles gedetailleerd in beschreven. In deel 1 gaf ik meer info over de voeding van de mama voor de conceptie, vandaag (in deel 2) gaan we dieper in op de voeding van de mama na de conceptie. Op deze manier weet je met welke voedingsmiddelen je tijdens jouw zwangerschap voorzichtig moet zijn, maar ook wat je wél nog mag blijven consumeren.

Na de conceptie maakt jouw kleintje in je buik reuzensprongen. Hierbij nog even herhaling:

In je buik:

  • Worden de hersenen gevormd
  • Worden alle organen gevormd
  • Start de ontwikkeling van het spijsverteringsstelsel en het imuunsysteem.

Het is evident dat het als (toekomstige) mama belangrijk is om jouw voedingspatroon aan te pakken om jouw spruit van al het positieve te voorzien. In dit tweede artikel gaan we verder in op De voeding van de mama na de conceptie. Zoals zondag reeds beschreven heeft jouw voeding een invloed kan hebben op de genen van jouw kindje. Aan de genen zelf kan je niets wijzigen, maar genen kunnen wel op een andere manier afgelezen worden.

Het effect van voeding tijdens de zwangerschap onderbouwen met goede wetenschappelijke literatuur of onderzoek is lastig. Er zijn weinig grootschalige, gerandomiseerde, klinische onderzoeken naar het effect van levensstijl gedaan bij zwangere vrouwen. Zwangeren zijn namelijk een kwetsbare groep en dan is het zeker geen goed idee om ze te verplichten om bepaalde (mogelijks ongezonde voedingsmiddelen) te consumeren. Voedingsrichtlijnen komen dus verder uit observationeel onderzoek. Weet dat de risico’s van het al dan niet consumeren van bepaalde voedingsmiddelen groter en schadelijker zijn voor jouw baby en de gevolgen mogelijks groot zijn.

Ten eerste bestaat de kans dat je jouw baby besmet met Listeria of Toxoplasmose in jouw buik tijdens de zwangerschap. Jouw gynaecoloog test je bij de start van de zwangerschap om na te gaan of je al dan niet reeds een besmetting met toxoplasmose doormaakte. Indien je deze reeds doormaakte, moet je met de voedingsmiddelen die schuin gedrukt staan geen rekening houden. Aangezien we besmetting willen vermijden is het belangrijk dat je volgende voedingsmiddelen voldoende verhit of gaat vermijden:

  1. Rauwe of zachtgekookte eieren kunnen Listeria of salmonella bevatten. Een hardgekookt eitje kan wel nog.
  2. Rauw, gerookt, gedroogd of gefermenteerd vlees bevatten mogelijks listeria en/of toxoplasmose. (vb: Filet americian, ossenworst, carpaccio, tartaar, salami, chorizo, bierworst, bifiworst, rookvlees, gerokte salami, gerookte spekreepjes, etc.)
  3. Rauwe vis, schaal- en schelpdieren kunnen listeria bevatten. Vermijd rauwe haring , sushi, kaviaar, viseitjes, oesters, mosselen, kokkels, sint-jakobsschelpen en lagoustines. Gerookte vis uit de koeling of van de markt vormen ook een risico (vb: gerookte zalm, gerookte makreel, gerookte haring, etc.)
  4. Ongewassen groenten en fruit bevatten mogelijks toxoplasmose. Was steeds je groenten en fruit goed onder stromend water. Groenten en fruit uit jouw eigen moestuin verhogen het risico. Voorverpakte salades en groenten vermijd je ook beter, dit om besmetting met listeria te voorkomen.
  5. Rauwe, gepasteuriseerde melkproducten en kazen bevatten mogelijks listeria. Controleer steeds op de verpakking of er al dan niet ‘gepasteuriseerd’ op vermeld staat. Indien er op vermeld staat, bevat ‘rauwe melk’, dan is dit product niet geschikt, de kazen moeten gepasteuriseerd zijn om de Listeria-bacterie onschadelijk te maken. Voornamelijk alle zachte kazen vormen risico. Let echter op, ook harde kazen kunnen gemaakt zijn van rauwe melk en vormen nog steeds een risico.
  6. Kiemgroenten kunnen besmet zijn met salmonella of E.coli. Verhit daarom jouw kiemgroenten steeds boven de 70°C. Enkele voorbeelden van kiemgroenten: alfalfa, peulvruchten zoals broccoli, chia rose, knoflook, prei, radijs, rettich, rode bieten, rode kool, venkel, adzukibonen, kikkererwten, linzen en tarwe, groene erwtenscheuten, erwt-aspergescheuten en zonnebloemscheuten.

Ten tweede bestaat het risico dat je teveel schadelijke stoffen gaat innemen, beperk daarom volgende voedingsmiddelen:

  1. Drink geen alcohol.
  2. Vermijd kruidenpillen, -poeders, -drankjes of estherische oliën op kruidenbasis.
  3. Beperk voedingssupplementen met vitamine A tot de inname van 800µg/dag.
  4. Beperk de inname van koffie tot 250 ml/dag.
  5. Berperk de inname van cafeïne in witte en zwarte thee tot 250 ml/dag.
  6. Consumeer volgende kruiden max 1 theelepel per keer en eet ze zeker niet iedere dag: anijs, dragon, venkel, basilicum, pigment, nootmuskaat, kaneel, foelie en peper.
  7. Beperk volgende kruidenmelanges tot max. 1 tas per dag: anijs-, venkel-, kaneel- en zoethoutthee, alle melanges war sterrenmix of sterrenmunt in verwerkt zit.
  8. Eet maximaal 3 dropjes per dag en eet geen zoethoutstokjes
  9. Vermijd lever en beperk leverworst en paté tot maximaal 1x per week.
  10. Vermijd roofvis met veel kwik (zwaardvis, snoek, snoekbaars, haai, paling, tonijn en koningsmakreel)

Vergeet zeker niet dat er ook nog heel wat toegelaten is en de gezonde basis (zoals zondag beschreven) ook nu van essentieel belang is. Hierbij nog even een overzicht:

  • Drink dagelijks minimaal 1.5 liter water
  • Eet min 1 x per week peulvruchten (verhit deze dus wel tot min 70°C)
  • Eet 15 gram ongezouten noten per dag
  • Consumeer dagelijks minimaal 200 gram groenten. Was deze grondig en verhit deze indien mogelijk.
  • Eet dagelijks minimaal 2 porties fruit. Was deze grondig.
  • Eet wekelijks een portie vis. Vermijd echter roofvis, zie hierboven.
  • Consumeer zuivelproducten (300 ml dagelijks). Controleer steeds dat deze producten gepasteuriseerd zijn.
  • Drink geen alcohol!
  • Beweeg iedere dag een half uurtje en zet dagelijks 10 000 stappen.

Tot slot: Heb je thuis nog een kind jonger dan 2 jaar rondlopen? Wees dan extra alert i.v.m. het cytomegalovirus. Het kan misvormingen veroorzaken bij jouw spruit, vaak merk je hier als moeder niets van. Om deze reden is het beter om geen eten, drinken of bestek met kinderen te delen. Daarnaast stop je beter geen speen in je eigen mond, zo voorkom je dat je speeksel uitwisselt.

Zo, dit was het tweede deel, de volgende keer post ik meer over de voeding van jouw baby na de geboorte. Tot de volgende?

Meer info? Lees zeker het boek I’m a foodie: Zwanger. Van onze Nederlandse collega’s. Ik ben fan!

hartje symbool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *