Supplementen ter preventie van COVID19-VIRUS Do or don’t?

Momenteel vind je heel veel artikelen terug omtrent het postieve effect van supplementen om het coronavirus tegen te gaan. Hierbij gaat het vaak om vitamine C, Magnesium en Zink. Als we eerlijk zijn: is iedereen momenteel niet bang om het virus te krijgen? Dus, waarom zouden we de trucjes niet proberen?

Op dit moment (woensdag 11 maart 2020 om 14u30) zijn dit de huidige cijfers i.v.m. het COVID-19 virus: 50 447 besmettingen, waarvan 4368 overleden en 66216 mensen genezen. Het hele land start met het nemen van voorzorgsmaatregelen en de bevolking begint zich af te vragen of we zelf niets kunnen doen om het virus niet te krijgen.

Iedereen is het er over eens dat we evenementen met grote bezoekersaantallen beter vermijden, we het best onze handen goed wassen, niet niezen in onze handen, geen handen meer geven, af  en toe alcoholontsmetting gaan gebruiken, etc. Natuurlijk stijgt de vraag: zouden we nog extra aanpassingen kunnen doen? Met enkele klikken op het internet kom je automatisch terecht bij het innemen van vitaminesupplementen ter preventie van het COVID-19 virus.

Hier staan echter andere bronnen tegenover die vermelden dat de effecten onvoldoende bewezen zijn. Sommige supplementen hebben bewijs voor preventie of symptoomvermindering, maar dat is voor griep of verkoudheid – niemand weet hoe goed dit bewijs op COVID-19 van toepassing is. Ik sluit me echter aan bij deze laatste bronnen, aangezien er momenteel zo weinig gekend is over dit virus, dus we ook niet kunnen inschatten of supplementatie al dan niet effectief kan zijn.  Een beperkt aantal supplementen heeft meerdere, grote, goed uitgevoerde gerandomiseerde onderzoeken die het gebruik ervan ondersteunen. Echter is er momenteel nog weinig grondig onderzoek kunnen gebeuren op het effect ervan op COVID-19. De meeste hebben minder of kleinere proeven, vaak met een zwakkere methodologie.

Aangezien er zo weinig evidentie terug te vinden is, zou ik deze niet als eerste gaan introduceren. Wat we misschien wel in ons achterhoofd kunnen houden, zijn de algemene gezonde richtlijnen. Bij een gezonde basis start alles, toch?

ENKELE GEZONDE BASISPRINCIPES:

  • Eet dagelijks vooral plantaardige producten
  • Eet dagelijks 2 porties groenten (>300 gram) en minimaal 2 porties fruit
  • Eet zo weinig mogelijk bewerkte voeding
  • Beperk snelle suikers in voedingsmiddelen en frisdranken
  • Drink voldoende water of thee (minimaal 1.5 liter per dag)
  • Consumeer gezonde vetten (1 handje noten per dag, plantaardig bereidingsvet, af en toe 1/2 avocado, etc.)
  • Beweeg voldoende, minimaal 30 minuten per dag en dit het liefst in buitenlucht

En als je dit alles reeds toepast, samen met de hygiëne maatregelen hoger beschreven, dan kan eventueel je extra supplementen gaan innemen. De vraagt blijft of supplementen werken, aangezien het onderzoek zeer beperkend is. Doe dit steeds onder begeleiding van een professional, verkeerde vormen of dossisen kunnen weldegelijk nefast werken op jouw gezondheid.

———————————————————————————————————————————

 Graag nog extra tips voor een gezonde basis? leg je graag een afspraak vast? Dat kan zeker!

tel 0474 533 426
mail INFO@HEALTHYBITES.BE

Meer weten over dit topic?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *