Hoe zorg je dat je kind wil proeven aan tafel?

Moeilijke eters, bijna elke ouder krijgt ermee te maken. In een recente rondvraag van Hello Fresh bij 1000 Belgische ouders geeft 9 op 10 aan een moeilijke eter in huis te hebben. Sinds de COVID-maatregelen eten alsmaar meer kinderen hun warme maaltijd thuis doordat ze op school niet meer aangeboden wordt, waardoor vele ouders met de handen in het haar zitten als het over het eetgedrag van hun kind gaat.

Maar hoe kan je er dan wel voor zorgen dat de maaltijden opnieuw wat rustiger verlopen? Hoe zorg je ervoor dat je kind bereid is om nieuwe dingen te proeven? Ik help je op weg met drie concrete tips!

BETROKKENHEID

Door je kind te betrekken bij het kiezen en bereiden van de maaltijd gaat de bereidheid om er effectief van te proeven verhogen. Je kan dit al doen bij de voorbereiding van de maaltijd: maak samen het weekmenu op, laat je kind kiezen uit enkele groenten en ga in de winkel (of online) samen op zoek naar de ingrediënten. Ook bij de bereiding van de maaltijd kan je kind meehelpen: peuters kunnen groentjes en aardappelen wassen en het eten op hun bordje leggen, kleuters kunnen helpen met groenten en aardappelen schillen en in stukken snijden met een aangepast mes voor hun leeftijd. Oudere kinderen kunnen (onder toezicht) gerust al zelf aan de slag in de keuken.

STAP VOOR STAP

Kinderen worden vaak al angstig bij het zien van een (nieuw) voedingsmiddel en de verwachting dat ze het moeten opeten. Laat het proeven dan ook stap voor stap gebeuren. Een voedingsmiddel gewoon in het zicht op de tafel laten staan is al een eerste stap, als dat probleemloos verloopt kan je het op het bord leggen. Stel je kind telkens gerust dat ze er niet van hoeven te eten als ze dat niet willen, dat neemt meestal al heel wat stress weg. De volgende stappen in het proefproces zijn het voedingsmiddel aanraken, eraan ruiken en eraan likken. Pas in de laatste fase van het proefproces wordt het voedingsmiddel in de mond genomen. Ook dan is het belangrijk je kind ervan te verzekeren dat hij/zij er niet op hoeft te kauwen of het niet hoeft door te slikken als ze het niet lusten. Zorg voor een apart bordje of kommetje waar je kind hetgeen hij/zij niet lust in kan wegleggen.

NIETS FORCEREN

Door je kind te dwingen om te proeven creëer je vaak weerstand. Het proeven krijgt op die manier ook een negatieve bijklank en de bereidheid om te proeven zal meteen weer verkleinen. Laat je kind op zijn/haar ritme de verschillende stappen van het proefproces doorlopen. Moedig het proeven aan en merk het op als je kind een nieuwe stap neemt zonder het te belonen of te straffen. Door een beloning of straf aan het al dan niet proeven te koppelen geef je al meteen aan dat dit een hele opdracht is, terwijl proeven net iets heel normaal is.

Heb jij na het lezen van deze tips het gevoel dat je meer handvaten en begeleiding nodig hebt om van eten opnieuw een plezier te maken? Dan helpt Karolien je daar graag mee verder! Maak meteen online een afspraak via http://www.healthybites.be of neem contact op via telefoon: 0496/718923 of via mail: karolien.raveydts@believe-med.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *