Voeding in het peloton

Wil je graag de Mont Ventoux of de Stelvio beklimmen? Wil je de Ronde van Vlaanderen doorkomen zonder kleerscheuren, maar merk je dat je prestaties op de fiets niet verbeteren ook al train je veel? Onderschat de waarde van sportvoeding niet! Je lichaam heeft nood aan voeding en energie om deze prestaties te kunnen  neerzetten. Dit geldt des te meer indien je een lange afstanden op de fiets wil afleggen of topprestaties wenst neer te zetten. Gelukkig wordt het belang van sportvoeding meer en meer erkend. Laat je goed begeleiden en jouw huidige situatie onder de loep nemen door een professional. Enkel op deze manier kan je gefundeerd advies op maat verwachten waar je écht mee aan de slag kan.

Hierbij geef ik jullie 5 tips om in het achterhoofd te houden bij het sporten. In de toekomst ga ik specifieker in op elk topic. Hou dus zeker de blog in het oog!

  1. Start met een goed ontbijt voor jouw inspanning. Nuchter trainen kan zeker zijn nut hebben, maar doe dit niet voor een belangrijke wedstrijd! Voor een belangrijke wedstrijd heeft je lichaam nood aan brandstof (koolhydraten). Daarom is het essentieel om enkele dagen op voorhand reeds koolhydraatrijk te eten én ook een ontbijt te nemen dat voldoende koolhydraten bevat.
  2. Eet niet te kort voor de inspanning. Veel sporters nemen net voor de inspanning nog een volwaardige maaltijd. Vaak is dit te belastend voor het maag- en darmstelsel en ondervinden de sporters last tijdens de inspanning. Probeer (indien mogelijk) 4 uur tussen jouw ontbijt en de inspanning te voorzien. Soms is dit niet mogelijk, extra tips volgen later.
  3. De timing én de keuze van jouw sportdrank is van essentieel belang. Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende te drinken. Je kan als richtlijnen nastreven om tijdens de inspanning ieder uur een halve liter isotone sportdrank (4-8 g koolhydraten per 100 ml) te nuttigen.
  4. Consumeer een gel of bar die geschikt is voor jouw noden én inspanning. Het is niet altijd evident om uit te maken waar je nood aan hebt tijdens de inspanning. Er zijn heel wat gels én bars op de markt. Hierbij is het weldegelijk van essentieel belang om de samenstelling te analyseren en zo te beslissen welke gel of bar geschikt is voor jou.
  5. Kies voor de juiste recovery. Het is heel verleidelijk om na een zware wedstrijd jezelf te belonen met een trappist of een frisse pils. Let hier echter voor op! Na het nuttigen van alcohol doet je lichaam er alles aan om eerst die alcohol te verwerken en is er geen ruimte voor andere essentiële processen. Je lichaam heeft net alles gegeven om een topprestatie neer te zetten en heeft nood aan herstel. Na een wedstrijd is de keuze voor een hersteldrank of –maaltijd van essentieel belang. Het nuttigen van alcohol kan, maar doe dit pas later (vb: 5 uur na de wedstrijd), wanneer je hersteldrank of –maaltijd reeds hun werk gedaan hebben.

WERKWIJZE VOEDINGSADVIES BIJ SPORTERS

Het voedingsadvies varieert naar gelang het om een rustdag, wedstrijddag of trainingsdag gaat. In mijn analyse neem ik  de huidige eetgewoonten, medische geschiedenis én trainingsschema van mijn sporter mee. Daarnaast wordt de lichaamssamenstelling bepaald d.m.v. een huidplooimeting. Tijdens het tweede consult krijg je een aangepast  individueel sportvoedingsschema mee naar huis. Met aangepaste tips voor rust- en sportdagen.

Door mijn werk als sportdiëtiste bij Cycling Team NovoNordisk (sinds 2017) ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van topsporters met type 1 diabetes. Sporten met diabetes is niet altijd even evident en wordt door verschillende paramedici vaak onterecht afgeraden. Om deze reden ga ik er, samen met jou, wel voor! Ik zorg ervoor dat je de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt voor-tijdens en na de sport. Dit voor zowel de recreatieve als de competitieve sporter. Samen bekijken we hoe we jouw therapie hierbij kunnen optimaliseren. Dit gebeurt altijd in samenspraak met jouw arts of endocrinoloog. Door een aangepast voedingspatroon en eventueel aangepaste supplementen kunnen we jouw sportprestaties optimaliseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *