Week van de diëtist: ‘Ondervoeding: zwaar onderschat’

Afgelopen week was het ‘week van diëtist’, met dit jaar als thema: ‘Ondervoeding: zwaar onderschat’. Wisten jullie dat ondervoeding, naast overvoeding ook een probleem vormt én dit zelfs in onze Westerse maatschappij? Ondervoeding zorgt ervoor dat we in een slechte voedingstoestand terecht komen, waardoor er een tekort aan energie, eiwitten en andere voedingsstoffen ontstaat. Deze ondervoeding belemmert vaak een goed en snel herstel, maar verhoogt daarnaast ook de kans op allerlei complicaties.

Prevalentie

 ‘4 van de 10 COVID-patiënten ontwikkelt ondervoeding’. Wat toch wel nog steeds een hoog cijfer is, aangezien we ondertussen weten dat dit de kans op snel herstel voor deze patiëntenpopulatie bemoeilijkt. Bij kankerpatiënten ligt de prevalentie op 4/10 en bij 75-plussers op 5/10.

Behandeling

Door deze status van ondervoeding raakt het evenwicht tussen de opname en afbraak van lichaamseigen eiwitten verstoord. Om dit proces om te draaien,  is het van essentieel belang om voldoende energie (kcal) en eiwitten aan te leveren. Bij een gezond volwassen persoon volstaat de inname van 0,81 g eiwit per kilogram lichaamsgewicht, terwijl bij een volwassen persoon met ondervoeding deze norm verhoogd wordt naar 1,2-1,7 gram per kilogram lichaamsgewicht. Voor ouderen met ondervoeding kan deze norm zelfs nog iets hoger liggen. Een voldoende energierijke en eiwitrijke voeding is dus noodzakelijk, maar het is niet altijd evident dit voedingspatroon uit te balanceren.

Voor de week van de diëtist werd een infografic/flyer ontwikkeld met alle essentiële informatie over ‘ondervoeding’ (zie hieronder). Er wordt duidelijk weergegeven welke voedingsmiddelen rijk zijn aan eiwitten en op de achterzijde werd een energie- en eiwitrijke reep voor jullie uitgewerkt. Wil je zelf begeleiding of tips om jouw voeding energie- en/of eiwitrijker te maken? Contacteer ons dan:

Nele Compernol                                     Karolien Raveydts

Foodcoach/diabeteseducator/sportdiëtiste       Foodcoach/kinderdiëtist/allergieën & intoleranties

0474 53 34 26                                             0496 71 89 23

Nele.compernol@believe-med.be                    karolien.raveydts@believe-med.be

Wisten jullie al dat Karolien ons team kwam versterken begin maart? Je kan bij Karolien terecht voor alles wat betreft kinderen / allergieën en intoleranties / intuïtief eten. Volgende week schrijft Karolien een blog over moeilijke eters!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *