Diabeteseducator

Zowat elke 10 minuten krijgt iemand in ons land de diagnose van diabetes. Het voorkomen van diabetes wordt door de Internationale Diabetes Federatie geschat op 8,0 % van de volwassen Belgische bevolking of 1 op 12. Dit zal verder oplopen tot 9,6 % of 1 op 10 volwassen Belgen in 2030. Daarnaast bevindt 6,5% van de volwassen bevolking zich in de “grijze zone”: licht verhoogde bloedsuikerwaarden maar nog geen diabetes. Men spreekt ook van gestoorde glucose tolerantie of “prediabetes”. Die groep mensen loopt een aanzienlijk risico om op relatief korte termijn diabetes te ontwikkelen.

Naar schatting 1 op 3 van de mensen met diabetes weet niet dat hij of zij de aandoening heeft en wordt er niet voor behandeld. Om deze reden is het van essentieel belang om je op tijd te laten testen. De Amerikaanse diabetes associatie raadt iedereen, vanaf de leeftijd van 45 jaar, aan om zich om de 3 jaar te laten testen. Indien je reeds een verhoogde cholesterol, verhoogde bloeddruk of verhoogd lipidenprofiel hebt, is het verstandig je vroeger te laten testen.

De toename van diabetes in de Westerse maatschappij heeft verschillende oorzaken. Denk hierbij aan wijziging in ons eetpatroon (vetrijker, armer aan vezels, grotere porties, etc.), wijziging in ons beweegpatroon (zittend beroep, auto als transportmiddel, minder sportactiviteiten in de vrije tijd, etc.), wijziging in ons slaappatroon en de toename van stress. Eenmaal de diagnose diabetes gesteld is, betekent dit echter niet dat je het verloop verder niet zelf in handen hebt. In tegendeel zelfs!

De Amerikaanse diabetes associatie raadt iedereen, vanaf de leeftijd, van 45 jaar, aan om zich om de 3 jaar te testen.

Wat kan ik als diëtiste-diabeteseducator voor jou betekenen?

Tijdens het eerste gesprek wordt jouw dagdagelijkse voedingspatroon bekeken. Aandachtspunten worden hieruit gefilterd en besproken. Aan de hand van kleine tussendoelen wordt gestreefd naar een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Hierbij wordt het effect van koolhydraten op jouw lichaam uitgelegd, het verschil tussen ‘snel werkende’ en ‘traag werkende’ koolhydraten wordt beklemtoond. Je krijgt uitgebreid uitleg over wat er nu precies in jouw lichaam gebeurd (insuline-resistentie of insuline-tekort).

Tegen de tweede consultatie wordt jouw voedingspatroon berekend en zie je onmiddellijk welke macro- of micronutriënten je te veel of te weinig consumeert. Indien je zelf erg gemotiveerd bent of jouw bloedsuikerspiegel niet onder controle gehouden kan worden, wordt er ook uitleg over “koolhydraatruilwaarden” voorzien. Aan de hand hiervan kan je beter inschatten hoeveel koolhydraten je per maaltijd mag consumeren. Je mag extra uitleg verwachten over diabetes en alcohol, diabetes en reizen, diabetes en beweging en het effect van jouw medicatie.

Aan de hand van gevarieerde voeding, met aandacht voor jouw diabetes wordt er samen met jou gewerkt naar een gezonde levensstijl.

Afbeelding 3

Aanpassing van het levens- en voedingspatroon heeft een grote invloed op de bloedsuikerspiegel.

Wanneer kan je bij een diëtiste-diabeteseducator terecht?

✔ Wanneer er verhoogde bloedsuikerwaarden gemeten worden in jouw bloed.

✔ Wanneer je de diagnose “Diabetes Type I” kreeg.

✔ Wanneer je de diagnose “Diabetes Type II” kreeg (patiënten met een diabetespas én zorgtraject)

✔ Vrouwen met zwangerschapsdiabetes.


Heb je overgewicht of een hoge bloeddruk? Laat je testen bij je huisarts via een nuchtere bloedafname. Kreeg je al de diagnose “diabetes” of zijn er verhoogde bloedsuikerwaarden gemeten? Maak een afspraak:

 

tel 0474 533 426
mail info@healthybites.be