Minder vet? Minder suiker? Minder calorieën? Bestudeer de verpakking!

We mogen niet klagen dat producten vergeven zijn van de suiker. We hebben geen gelijk als we stellen dat producten “verborgen” suikers bevatten. Suiker en andere stoffen zitten niet verborgen, zeggen de bedrijven, want tegenwoordig staat zo goed als alles op het etiket. Dat is waar, maar als je echt wil weten wat je eet, moet je bijna een diëtist zijn om hier aan uit te kunnen. Onze foodcoach en diëtiste Nele Compernol helpt je op weg met de volgende tips:

  1. Vertrouw niet op wat op de voorkant van de verpakking staat. Deze boodschappen zijn al te vaak misleidend. De vermelde calorieën gaan bijvoorbeeld over een portie en niet over de volledige inhoud en dus mogelijk misleidend.
  2. Hecht weinig belang aan “light”. De boodschap “Light” hoeft maar over één voedingsstof te gaan. Een product kan “light” zijn op vlak van suiker, maar wel veel vet bevatten of omgekeerd. Het kan in principe ook over een lager zoutgehalte gaan. “Light” betekent dus niet meteen dat het gezond is.
  3. Lees de ingrediëntenlijst én de voedingswaarden. De tabel met de voedingswaarden geeft de hoeveelheid energie, koolhydraten, vetten, eiwitten en vezels per 100 gram weer. Dit is handig om verschillende producten te vergelijken. Het gehalte aan suikers en verzadigde vetten moet een aparte vermelding krijgen. Deze gegevens tonen de werkelijke inhoud van het pak, maar het is vaak een uitdaging om de ingrediëntenlijsten én de voedingswaarden te analyseren.
  4. De volgorde van de ingrediënten is van belang. Wat eerst wordt vermeld in de ingrediëntenlijst, zit het meest in het product. Wat op de tweede plaats staat, zit het tweede meest in het product, enzovoort.
  5. Suiker heet zelden “suiker”. Als in de ingrediëntenlijst “suiker” staat, gaat het meestal om de gekende witte suiker zoals in een suikerklontje. “Suikers” is een verzamelnaam voor vele tientallen vormen van suiker, zoals bijvoorbeeld siroop en stroop. Als een benaming in de ingrediëntenlijst “-suiker”, “-siroop”, “-stroop” bevat of eindigt op “-ose”, zoals bijvoorbeeld galactose, fructose of lactose, dan zijn het suikers. Ook honing, melasse, nectar en diksap zijn suikers.
  6. Allergenen vind je vaak in vet gedrukt in de ingrediëntenlijst. Sinds vorig jaar moeten alle aanwezige allergenen op de verpakking staan. Dus alle stoffen die een mogelijke allergische reactie of intolerantiereactie kunnen veroorzaken, zoals sesam, ei, noten, vis en mosterd. Vaak staan ze in vet gedrukt op de ingrediëntenlijst.
  7. “Bron van …” betekent niet “Rijk aan …”. Een pak cornflakes claimt vaak een bron van vezels te zijn. Dat is waar, maar het betekent daarom niet dat er veel vezels in zitten. Daarnaast bevat dit product heel veel suiker en is dus niet gezond. Nochtans vertaal je “bron van vezels” vaak in “dit product is gezond”, wat helemaal niet zo is.

Wil je meer weten over bewust eten en bewust boodschappen doen? Negeer alvast de grote boodschap op de voorkant van de verpakking en leer de betrouwbare informatie lezen in de kleine lettertjes. Foodcoach Nele Compernol geeft op vrijdag 17 april en zaterdag 18 april om een boeiende workshop over slim consumeren, verpakkingen lezen en begrijpen.

Boodschappen WORKSHOP – vrijdag 17/4 om 14u en zaterdag 18/4 om 14u. – sUP!port, Bruidstraat 11, Gistel. Inschrijven kan via nele.compernol@s-up-port.be of via 0474 533 426

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *