Coca-Cola Life: Gezond?

Een nieuwe Coca-Cola-variant gelanceerd in België: Coca-Cola Life. Natuurlijk slagen ze er opnieuw in om met zeer ontroerende reclamecampagnes op de proppen te komen: https://www.youtube.com/watch?v=yRqUTA6AegA

Dit laat niemand onberoerd! Bovendien blijkt deze Cola-variant (volgens Coca-Cola zelf althans) nog eens zeer gezond:

  • de Cola-Life bevat minder suiker dan de originele versie
  • het drankje is van natuurlijke oorsprong
  • het drankje bevat stevia.

Nu nam ik de proef op de som… Ik ging naar de winkel, kocht het drankje en toegegeven: bij mijn eerste slok was ik aangenaam verrast dat dit drankje niet “bitter” smaakte. De “bittere-nasmaak” is een van de kenmerken van de zoetstof stevia. Goede punten dacht ik dus eerst nog. Tot ik de voedingswaarde beter ging bekijken.

  • Ingrediëntenlijst: Sprankelend water, suiker, kleurstof, E150c, natuurlijke aroma’s (plantenextracten), waaronder cafeïne, voedingszuur, fosforzuur, zoetstof: steviolglycosiden.

Je moet weten dat men op de ingrediëntenlijst verplicht is om de hoofdbestanddelen eerst te plaatsen, de stoffen die het drankje het minst bevat, moeten volgens de Belgische Wetgeving achteraan de ingrediëntenlijst geplaatst worden.

Voel je de bui al hangen? Inderdaad: dit drankje bevat voornamelijk water, suikers, kleurstoffen en cafeïne. Gezond? Ik dacht het niet.

De Cola-Life zal inderdaad stevia bevatten onder de vorm van steviolglycosiden. Aangezien deze het laatst op de ingrediëntenlijst vermeld staan, is deze hoeveelheid eerder verwaarloosbaar. Bovendien is nergens terug te vinden hoeveel stevioglycosiden de Cola-Life nu werkelijk bevat… Goed bekeken van Coca-Cola, maar dus beter geen Cola-Life!

Dit betekent helemaal niet dat stevia op zich ongezond is! Stevia, honingkruid of Stevia rebaudiana is een meerjarige plant die uit Zuid- en Centraal-Amerika afkomstig is. De plant wordt door de oorspronkelijke bewoners al eeuwenlang gebruikt als zoetmiddel in dranken voor medicinale drankjes en in kruidenextracten. Wetenschappelijk onderzoek wees uit dat dit terecht is. Stevia is een natuurlijke zoetstof die geen invloed heeft op onze bloedsuikerspiegel en positieve invloed heeft op de insulinewerking.

Wees je er wel van bewust dat indien je stevia gaat gebruiken, je best zelf een stevia-extract bereidt aan de hand van de steviaplant. In de gefabriceerde zoetstofmengsels met stevia werden de steviolglycosiden vaak gecombineerd met andere zoetstoffen (bv: maltodextrine). Hierdoor krijg je bij consumptie opnieuw slechts een kleine hoeveelheid stevia (of steviolglycosiden) binnen.

Coca-Cola Life? Neen! Stevia? Ja!

Meer weten over stevia?

Rizzo B., Zambonin L., Angeloni C., et. al. (2013). Steviol glycosides modulate glucose transport in different cell types. Oxid Med Cell Longev. doi: 10.1155/2013/348169.

Akbarzedh S., Eskandari F., Tangestani H., et al. (2014). The Effect of Stevia Rebaudiana on Serum Omentin and Visfatin Level in STZ-Induced Diabetic Rats. J Diet Suppl.

Mohd-Radzman N.H., Ismail W.I, Adam Z., Jaapar S.S., Adam A. (2013). Potential Roles of Stevia rebaudiana Bertoni in Abrogating Insulin Resistance and Diabetes: A Review. Evid Based Complement Alternat Med. doi: 10.1155/2013/718049.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *